Hur kommer hållbara investeringar bidra till ett hållbart mål och inte orsaka betydande skada för något annat hållbart mål?
Fonden är en indexfond som följer ett Paris Aligned Benchmark enligt Benchmarkförordningen och har följaktligen som mål att minska utsläppen av växthusgaser genom att indexportföljens utsläpp av växthusgaser anpassas till de långsiktiga globala uppvärmningsmålen i Parisavtalet. Fonden klassas som en fond enligt art. 9.3 enligt Europaparlamentets och Rådets förordning 2019/2088 om hållbarhetsrelaterade upplysningar inom den finansiella sektorn (SFDR). Som en del av denna placeringsinriktning kommer vissa men långt ifrån alla, investeringar utgöras av hållbara investeringar.
Fondens hållbara investeringar görs i bolag vars produkter och tjänster bedöms ha ett direkt positivt bidrag till uppfyllelse av ett eller flera av delmålen i Agenda 2030. Fondbolaget tillämpar på fonden en egenutvecklad analysmodell som har klassificerat vilka produkter och tjänster som har en positiv inverkan på de indikatorer som används för att mäta uppfyllande av delmålen i Agenda 2030 och bedöms bidra till en hållbar utveckling. För en beskrivning av den tillämpade metodologin hänvisas till handelsbankenfonder.se.
Bolag vars produkter och tjänster bidrar till uppfyllelse av ett eller flera av delmålen i Agenda 2030 får dock, för att räknas som hållbara investeringar, samtidigt inte motverka en hållbar utveckling genom andra delar av sin värdekedja (principen om att ”inte orsaka betydande skada”). För det Paris Aligned Benchmark som fonden följer uppställs enligt Benchmarkförordningen krav på att indexmetodiken säkerställer att bolag ingående i index bl.a. följer internationella normer och konventioner samt att bolag vilka ingår i index ej orsakar betydande skada på miljömässiga mål.
För en beskrivning av den tillämpade metoden hänvisas till handelsbankenfonder.se samt fondens informationsbroschyr.
På vilket sätt är hållbarhetsrisker integrerade i investeringsbesluten? Fonden är en indexfond och integrerar hållbarhetsrisker i investeringsbesluten genom sitt val av ett Paris Aligned Benchmark i vilket hållbarhetsrisker är beaktade. Bolagen i index väljs ut och viktas på så sätt att indexportföljens utsläpp av växthusgaser anpassas till de långsiktiga globala uppvärmningsmålen i Parisavtalet. Bedömningen av bolagen i index görs baserat på data från en extern ESG-leverantör. Utöver den integrering av hållbarhetsrisker och de exkluderingar samt inkluderingar som görs i fonden och dess index baserat på dessa hållbarhetsparametrar, så genomförs även årligen scenarioanalys och stresstester för fonden utifrån klimatrisker. Hållbarhetsrisker hanteras genom att fonden och dess index följer en tydlig metodik för exkludering (välja bort), inkludering (välja in) samt viktning av ingående bolag på hållbarhetsparametrar. Fonden har även ett åtagande att minska sin växthusgasintensitet (koldioxidavtryck) med minst 7% per år.
Integreringen av hållbarhetsrisker följs löpande upp av fondbolagets riskkontrollfunktion. Kontrollen består dels av daglig uppföljning och kontroll, dels fördjupad kontroll av bl.a. hållbarhetsrisker inom särskilt riskforum med fokus på hållbarhet. Representerade i detta forum är seniora beslutsfattare i fondbolaget. Hållbarhetsriskerna i fonderna följs upp genom tillämpning av mått som mäter hållbarhet i fondernas innehav. Identifierade hållbarhetsrisker relaterade till specifika innehav i fonderna följs upp i särskild ordning. Uppföljningen omfattar även klimatrisker.
Fondbolagets bedömning är att hanteringen av hållbarhetsrisker genom valet av ett Paris Aligned Benchmark - vilket omfattar exkludering (välja bort), inkludering (välja in), viktning av ingående bolag på hållbarhetsparametrar, kontinuerlig minskning av växthusgasintensiteten i fonden samt påverkan i form av dialog och aktiv ägarstyrning - har positiv inverkan på avkastningen och samtidigt reducerar negativ inverkan på avkastningen. Fonden har som ett resultat av sin placeringsinriktning i ett Paris Aligned Benchmark en reducerad klimatrisk. För mer information avseende klimatrelaterade risker, se fondbolagets klimatrapport, Handelsbanken Asset Management Climate Report, på handelsbankenfonder.se.
Hur tas de huvudsakliga negativa konsekvenserna för hållbar utveckling i beaktande? Fondbolaget beaktar i all sin förvaltning löpande investeringsbesluts huvudsakliga negativa konsekvenser för hållbarhetsfaktorer. På handelsbankenfonder.se, finns en beskrivning av fondbolagets due diligence rutiner för identifiering och prioritering av huvudsakliga negativa konsekvenser och uppgifter om generellt använda indikatorer för hållbar utveckling. Där finns en beskrivning av de huvudsakliga negativa konsekvenserna för hållbar utveckling inom fondbolagets verksamhet och en redogörelse för åtgärder vidtagna i relation till dessa negativa konsekvenser. Beskrivningen omfattar också uppgifter om hur fondbolaget för fondernas räkning påverkar bolagen genom dialog och aktiv ägarstyrning.
För alla investeringar i fonden genomförs, vid investeringstillfället och löpande, kontroll mot fondbolagets exkluderingskriterier för att säkerställa att inga bolag är involverade i verksamheter fondbolaget anser oförenliga med en hållbar utveckling. Det gäller verksamheter avseende produktion och distribution av förbjudna vapen, kärnvapen, vapen och krigsmateriel, alkohol, tobak, cannabis, pornografi, kommersiell spelverksamhet, fossila bränslen samt bolag som bryter mot internationella normer och konventioner relaterade till mänskliga rättigheter, miljö, arbetsrätt eller bekämpning av korruption och mutor. Fonden och dess index utesluter även bolag som orsakar betydande skada för ett eller flera miljömässiga mål kopplade till begränsning av klimatförändringar, anpassning till klimatförändringar, hållbar användning och skydd av vatten och marina resurser, omställning till en cirkulär ekonomi, förebyggande och begränsning av miljöföroreningar, skydd och återställande av biologisk mångfald och ekosystem. Eventuella avvikelser hanteras genom exkludering.
Utöver exkluderingsstrategin viktas även de ingående bolagen i fonden och dess index för att bidra till att växthusgasintensiteten årligen minskas med minst 7% per år.
Vidare används indikatorer inom områdena växthusgasutsläpp, energieffektivitet, biologisk mångfald, vatten, avfall, sociala och arbetsrättsliga frågor, mänskliga rättigheter, miljö, bekämpning av korruption och mutor för att identifiera och prioritera huvudsakliga negativa konsekvenser. Fondbolaget hanterar negativa konsekvenser genom påverkansdialoger och aktivt ägarstyrningsarbete och använder såväl egen intern som extern analys som underlag för hur fondbolaget röstar på bolagsstämmor.