Hållbarhetsrisker och beaktande av huvudsakliga negativa konsekvenser för hållbarhetsfaktorer
Hållbarhetsrisker integreras i investeringsbeslut, utan att fonden främjar miljörelaterade eller sociala egenskaper eller har hållbara investeringar som mål.
På vilket sätt är hållbarhetsrisker integrerade i investeringsbesluten?
En hållbarhetsrisk är enligt regelverket en miljörelaterad, social eller bolagsstyrningsrelaterad händelse eller omständighet som, om den skulle inträffa, skulle ha en faktisk eller potentiell betydande negativ inverkan på ett bolags värde. Fonden är en indexfond och integrerar hållbarhetsrisker i investeringsbesluten genom sitt val av index, i vilket underliggande aktier möter de exkluderingskriterier som fondbolaget tillämpar. Bedömningen av bolagen i index görs baserat på data från en extern ESG-leverantör. Hållbarhetsrisker hanteras primärt genom löpande kontroll av att underliggande tillgångar möter för fonden tillämpade exkluderingskriterier samt påverkan i form av dialog och aktiv ägarstyrning. Ytterst kan hanteringen av hållbarhetsrisker innebära att fondbolaget väljer att byta index. Klimatrisken är viktig för de flesta av företagen och här mäter fondbolaget bolagens koldioxidavtryck för att identifiera bolag för vidare analys och påverkansarbete. För att underlätta analysen avseende bolagens negativa klimatpåverkan tas även hänsyn till mer framåtblickande mått, exempelvis om bolaget satt mål i linje med Parisavtalet eller om bolagets utveckling är i linje med 2 gradersmålet. Fondbolaget genomför minst årligen scenarioanalys och stresstester för fonden utifrån klimatrisker. Integreringen av hållbarhetsrisker följs löpande upp av fondbolagets riskkontrollfunktion. Kontrollen består dels av daglig uppföljning och kontroll, dels fördjupad kontroll av bl.a. hållbarhetsrisker inom särskilt riskforum med fokus på hållbarhet. Representerade i detta forum är seniora beslutsfattare i fondbolaget. Hållbarhetsriskerna i fonderna följs upp genom tillämpning av mått som mäter hållbarhet i fondernas innehav. Här används framförallt externa hållbarhetsbetyg. Fonden har som ett resultat av sitt val av index en reducerad klimatrisk givet sin låga exponering mot de bolag med högst klimatrelaterad risk, det vill säga bolag med exponering mot kol, olja och gas. De sektorer som istället är väsentliga för fonden i de klimatstresstester fondbolaget genomför är sektorer såsom fastigheter, jordbruk och basmaterial. Fondbolagets bedömning är att hanteringen av hållbarhetsrisker genom val av index samt påverkan i form av dialog och aktiv ägarstyrning kommer att ge en bättre riskjusterad avkastning över tid. På kort sikt kan dock en sammansättningen av bolag i index öka fondens sektorspecifika risk och resultera i sämre avkastning vid t ex stigande oljepriser.
Beaktar huvudsakliga negativa konsekvenser för hållbarhetsfaktorer
Portföljförvaltaren beaktar huvudsakliga negativa konsekvens Portföljförvaltaren beaktar huvudsakliga negativa konsekvenser för hållbarhetsfaktorer (engelska PAI, Principal Adverse Impact on sustainability factors). Detta görs genom ett av fondbolaget framtaget PAI-verktyg där potentiella negativa konsekvenser identifieras och analyseras. Mätvärden på flertalet olika nyckeltal kontrolleras utifrån definierade regler och ger en indikation på hur allvarliga de är. Analysen kan leda till att identifierade risker för bolag som anses ha höga risker kopplat till PAI, hanteras genom påverkan i form av aktiv ägarstyrning och dialog eller, som en sista åtgärd, genom byte av index. Fonden placerar brett över ett flertal sektorer och vilka PAI-indikatorer som är relevanta och högst prioriterade skiljer sig därför åt mellan fondens investeringar. Datakvalitet och datatillgänglighet påverkar i dagsläget också integreringen av huvudsakliga negativa konsekvenser för hållbarhetsfaktorer i förvaltningen och detta hanteras bland annat genom att eskalera en större andel frågor för djupare manuell analys.